Görögdinnye termelők figyelmébe

2013.07.05.

Görögdinnye termelők figyelmébe!

A dinnyeszezon kezdetén minden évben felmerül az a probléma, az értékesítés kapcsán nem megfelelő minőségű dinnye kerül a vásárlókhoz.
A kereskedelem csak úgy tud megfelelő minőségű dinnyét biztosítani a vásárlók részére, ha a termelőktől első osztályú dinnyét tud átvenni.
A dinnye minőségi besorolását jogszabályban is rögzítették, amely mindenkire kötelező, úgy a termelőre, a felvásárlóra és a kereskedőre, vagy bármely áruházláncra. Éppen ezért kérünk minden dinnyetermelőt, hogy az alábbi FVM rendeletben foglaltakat tartsa be.

Tájékoztató a GÖRÖGDINNYÉRE vonatkozó minőségi előírásokról
(kivonat a 82/2004. (V. 11.) FVM rendelet 4. számú mellékletéből)

A. Minimumkövetelmények
Az adott minőségi osztályra vonatkozó külön követelmények és megengedett eltérések figyelembevételével a görögdinnye minden minőségi osztályban legyen:
- ép,
- egészséges; nem lehet romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan,
- tiszta, gyakorlatilag minden látható idegen anyagtól mentes,
- kártevőktől gyakorlatilag mentes,
- kártevők okozta húsba hatoló károsodástól mentes,
- nem természetes felületi nedvességtől mentes,
- idegen szagtól és/vagy íztől mentes.
A görögdinnye fejlettsége és állapota olyan legyen, hogy:
- kibírja a szállítást és az árukezelést,
- megfelelően forgalmazható állapotban érkezzen a rendeltetési helyére.


B. Az érettségre vonatkozó minimum követelmények
A görögdinnye legyen kellően fejlett és megfelelően érett. A görögdinnye húsának színeződése, valamint íze a fogyasztási érettségnek feleljen meg.
Ezen feltétel teljesülése érdekében a gyümölcshús refraktométer értéke – a legnagyobb keresztmetszeti átmérőn, a gyümölcshús közepén mérve – legalább 8∘ Brix legyen.


C. Osztályozás
A görögdinnye a következő két osztály egyikébe sorolható:


I) I. osztály
Az ebbe az osztályba tartozó görögdinnye legyen jó minőségű és összes tulajdonsága a fajtára jellemző.
A görögdinnye kocsánya legfeljebb 5 cm hosszú lehet.
A következő enyhe hibák előfordulhatnak, ha nem rontják a görögdinnye általános megjelenését, minőségét, eltarthatóságát és a csomagolt áru megjelenését:
- enyhe alak hiba,
- a héj enyhe színhibája; a görögdinnye világosabb része – ahol a növekedés során a talajjal érintkezett – nem tekinthető színhibának,
- enyhe, összeforrt felületi repedések,
- enyhe dörzsölés vagy egyéb kezelés miatt keletkezett héjhibák, a hibás felület teljes nagysága nem haladhatja meg a teljes felület egy tizenhatodát.


II) II. osztály
Ebbe az osztályba az olyan görögdinnye tartozik, amely nem sorolható az I. osztályba, de megfelel az A. szakaszban meghatározott minimumkövetelményeknek.
A következő hibák előfordulhatnak, amennyiben nem befolyásolják a görögdinnye lényeges tulajdonságait a minőség, az eltarthatóság és a csomagolt áru külső megjelenésének tekintetében:
- alakhiba,
- a héj színhibája; a görögdinnye világosabb részén – ahol a növekedés során a talajjal érintkezett – nem tekinthető színhibának,
- összeforrt felületi repedések,
- dörzsölés vagy egyéb kezelés vagy kártevők okozta károsodás vagy rendellenesség miatt keletkezett héjhibák, a hibás felület teljes nagysága nem haladhatja meg a teljes felület egy nyolcadát,
- enyhe zúzódás.


3. A MÉRETRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK
A méretet a görögdinnye tömege alapján határozzuk meg. A legkisebb megengedett tömeg 1 kg.
Csomagolt áru esetében a legkisebb és legnagyobb görögdinnye csomagolási egységen belüli tömegkülönbsége nem haladhatja meg a 2 kg-t vagy 3,5 kg-ot abban az esetben, ha a legkisebb görögdinnye 6 kg-nál nagyobb.
A csomagolatlanul (ömlesztve) szállított görögdinnye tömeg szerinti egyneműsége nem követelmény.


4. A MEGENGEDETT ELTÉRÉSEKRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK
A forgalmazási szakaszokban a tétel a megengedett eltérések mértékéig eltérhet a feltüntetett osztály követelményeitől, a minőség és méret előírások vonatkozásában.
 

A. Minőségi eltérések
I) I. osztály
A görögdinnye 10 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely nem tesz eleget az I. osztály követelményeinek, de kielégíti a II. osztály követelményeit. Ezen az eltérésen belül a görögdinnye legfeljebb 1 tömegszázaléka lehet olyan, amely sem a II. osztály előírásainak sem a minimum követelményeknek nem felel meg vagy rohadt.
II) II. osztály
A görögdinnye 10 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely sem az osztály előírásainak, sem a minimumkövetelményeknek nem felel meg. Ezen az eltérésen belül a görögdinnye legfeljebb 2%-a lehet rohadt.
B. Méreteltérések
Minden osztályban a görögdinnye darabszámának vagy tömegének 10%-a lehet olyan, amely nem felel meg a meghatározott követelményeknek. A méret eltérés a 800 g-nál kisebb tömegű görögdinnyékre nem vonatkozik.

 

A rendelet teljes szövege letölthető innen.
 

« Visszalépés

© 2011 Medgyesegyháza Város Önkormányzata